La felicitat, on la trobem? Al final d’un trajecte? Mentre fem el camí?
Moltes vegades caiem en el parany de la felicitat condicionada. Seré feliç quan... m’apugin el sou, em toqui la loteria, trobi feina, tingui parella...
Coses que estan fora de la nostra zona de control. No depenen de nosaltres. La nostra actitud pot afavorir assolir alguns objectius, però realment, en ultima instància, no depenen de nosaltres.
El secret d’una vida més feliç descansa generalment en el present i no en un futur incert.
Però, es pot aprendre a ser feliç?
Michael W. Fordyce va ser uns dels primers psicòlegs que va proposar que ser feliç es pot ensenyar i aprendre, però que es necessita una activitat intencional sostinguda. Es a dir, hem d’implicar-nos en la recerca de la nostra felicitat.
L’any 1977, en el seu estudi “Development of a program to increase personal happines, en Journal of Counseling Psichology” va proposar que es pot modelar a les persones que es consideren “felices”.
Fordyce va el.laborar un programa en què es treballaven 14 característiques.
Malgrat els anys que fa que es va elaborar l’estudi, considero que aquests trets són totalment actuals.
Anem a veure quines són aquestes característiques que podem treballar:
1. Ser més actiu i estar ocupat
Els estudis demostren que les persones felices omplen les seves vides d’activitats que els resulten agradables.
2. Dedicar més temps a la vida social
Una vida social satisfactòria és un dels majors contribuents en l’assoliment de la felicitat.
3. Ser productiu en un treball destacat
A la feina passem una bona part de la nostra vida. En els moments actuals pot semblar contraproduent parlar de satisfacció laboral però també és cert que podem triar amb quina actitud afrontem les nostres tasques diàries.
Si no ens es possible trobar aquesta gratificació en la nostra feina, hi ha estudis que determinen que la podem trobar en treballs de voluntariat.
4. Organitzar-se millor
Es pot aprendre a gestionar el temps, a no procrastinar, a planificar a llarg termini...
5. Deixar d’atabalar-se
Un dels descobriments importants és que la gent feliç s’atabala menys que la majoria de la gent. La felicitat de la persona és inversament proporcional a la quantitat de temps dedicat als pensaments negatius. Està demostrat que allò que ens preocupa no arriba a succeir mai i que, molt sovint, està fora del nostre control.
6. Adequar correctament les expectatives i les aspiracions
El fet de tenir expectatives massa elevades ens pot portar a la frustració. Això no vol dir que no hàgim que tenir aspiracions, sinó que han de ser objectius assolibles, que estiguin sota el nostre control i elaborar un pla d’acció per fer-los possibles.
7. Desenvolupar un pensament positiu i optimista
La felicitat d’una persona es percep com molt determinada pel tipus de pensament que ocupen la seva ment durant el dia.
L’optimisme és una interpretació positiva dels esdeveniments, i aquesta interpretació, generalment, depèn de nosaltres. És una creença del tipus “serè feliç passi el que passi”. Una persona, potencialment, és lliure de triar fins a quin punt vol sentir-se feliç (és interessant la lectura de “L’home a la recerca de sentit” de Viktor Frankl).
8. Estar centrat en el present
La felicitat es troba més fàcilment en “l’aquí i ara” que en el “passat” o el “futur”. És recomanable endinsar-se en la pràctica del per gaudir dels plaers que ens ofereix cada moment de la nostra vida.
9. Treballar en la recerca d’una personalitat sana
Hem de treballar els nostres hàbits, estimar-nos, acceptar-nos, conèixer-nos. Podem desenvolupar estratègies per desenvolupar aquestes característiques.
10. Desenvolupar una personalitat atractiva
Ser més sociable, somriure més, donar reconeixement als altres, iniciar la conversa... Les habilitats socials es poden treballar, independentment que un es consideri extravertit o introvertit.
11. Ser un mateix
Les persones que es consideren felices tenen tendència a seguir sent elles mateixes. Per trobar gent que ens accepti tal com són (i són les persones que ens haurien d’envoltar), hem de presentar-nos “tal com som” des del primer moment.
12. Eliminar els sentiments negatius i els problemes
Els sentiments negatius i els problemes no resolts poden sabotejar els nostres esforços en la recerca de la felicitat. Si ens cal demanar ajut per resoldre aquests problemes, ho hem de fer. I no passa res...
13. Les relacions íntimes són la primera font de felicitat
Els estudis han demostrat que, tradicionalment, les relacions de parella, la família, els bons amics són una font de felicitat molt important, independentment de la renda o el nivell social.
14. Apreciar la felicitat
De la mateixa manera que ens posem objectius en la nostra vida, ho hem de fer per assolir la nostra felicitat. Quina importància té dins la nostra vida la felicitat, el benestar subjectiu? Quina prioritat li donem?
Hem de considerar aquestes 14 característiques com un full de ruta, reflexionar envers quin lloc estan ocupant en el nostre dia a dia i que està a la nostra mà fer per què la nostra recerca de la felicitat sigui més profitosa.