top of page
  • Writer's picture Carles Rios

Com podem millorar la nostra presa de decisions?


ID-10087052.jpg

Els essers humans no som massa eficients a l'hora de prendre decisions.

Chip i Dan Heath, en el seu llibre "Decídete: como tomar las mejores decisiones en la vida y en el trabajo", ens parlen dels quatre biaixos (en el llibre es parla dels "quatre malvats") ens els que podem incórrer quan prenem decisions.

La bona noticia es que també ens donen un procés que ens permet combatre'ls.

Quins son els biaixos en els que, segons els germans Heath, podem caure?

  • Ens movem en marcs molt estrets, focalitzem excessivament la nostra mirada (en el llibre es parla de "spotlight thinking"). Ens focalitzem en allò que es mes obvi i visible. Perdem fets importants que estan fora de la nostra mirada immediata. Per exemple, en molts moments de la nostra vida ens trobem pensat: Hauria de fer això o hauria de fer allò altre? En canvi hauríem de pensar: Hi ha alguna manera de que pugui fer això i allò altre? Encara que sembli sorprenent, veurem com moltes vegades resultarà possible fer ambdues coses.

  • Caiem en el biaix de confirmació. Elaborem ràpidament una creença sobre alguna cosa i després busquem informació que confirmi aquesta creença, no considerant la informació que la contradiu.

  • Ens quedem atrapats en la emoció a curt termini. Estem massa connectats emocionalment a la decisió i no deixem que ens hi separin fàcilment.

  • Som culpables d'un excés de confiança. Suposem que sabem mes del que realment sabem i traiem conclusions, pensant que podem predir amb exactitud el futur.

El model WRAP agafa el seu nom de les inicials de les 4 passes (en anglès) del que consta i ens permet compensar els quatre biaixos que hem vist:

Widen your options. Amplia les teves opcions.

Reality-test your assumptions. Comprova la veracitat dels teus supòsits.

Attain distance before deciding. Agafa distancia abans de decidir.

Prepare to be wrong. Prepara't per estar equivocat.

Les quatre passes s'han de seguir seqüencialment i com amb tot allò que implica un canvi, per obtenir resultats cal ser perseverants en la seva aplicació.

Fonts:

Crédits de la imatge: Image courtesy of Master isolated images at FreeDigitalPhotos.net

12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page